GIMNASTICA LA ORA CAMPIONATELOR EUROPENE

Publicat pe 29 iulie, 2018

Joi, 2 August 2018, la Glasgow, în foarte cunoscuta SSE Hydro Arena, care a găzduit ”mondialul” din 2015, start în ediția a 32-a a Campionatelor Europene feminine de gimnastică, pentru ca, din 9 august,  să se desfășoare a 33-a ediție a Campionatelor Europene masculine, ambele sub egida noului eveniment multi-sport intitulat (tot) Campionatele Europene!

CE SUNT ACESTE CAMPIONATE? Înainte de a ne referi la tema noastra principală, se impune a răspunde pe scurt la întrebarea anterioară. Paul Bristow și Marc Joerg, cunoscuți pentru implicarea în retehnologizările din fotbal, simțind că, prin aducerea la un loc a unor campionate europene de mare atractivitate,  există posibilitatea realizării unui plus de promovare a sportului și a sportivilor, au înființat  European Championships Management. După trei ani, iată au reușit să implementeze aceste Campionate Europene, ca eveniment multi-sport.
Programată a avea o ritmicitate cvadrienală, această nouă formulă reunește, la Glasgow și Berlin, între 2 și 12 august, sub aceiași umbrelă, o serie de ”campionate clasice” din sporturi de prim rang. La Berlin se vor desfășura Campionatele Europene de Atletism -, iar Glasgow vor avea loc Campionatele Europene de Gimnastică, Natație, Ciclism, Canotaj și Triatlon, precum și noul Campionat European de Golf (echipe), făcând și precizarea că frecvența obișnuită (anuală sau bi-anuală, după caz) de desfășurare a campionatelor din respectivele sporturi nu este afectată.
Conform organizatorilor, ”scopul nostru este de a livra un nou spectacol pentru calendarul sportiv international, poziționat printre evenimentele sportive de top din lume… Va fi un nou punct culminant în calendarul sportiv mondial, ridicând statutul sportivilor și performanțele lor în timpul unei sărbători de clasă mondială, organizate în parteneriat cu mai multe federații sportive de top din Europa… Mai mult de 3000 de sportivi vor călători în Scoția, în timp ce 1500 de sportivi vor concura la Berlin. Și cu un public potențial de televiziune de mai mult de 1 miliard în Europa setat pentru a urmări acțiunea, Glasgow și Berlin vor fi în centrul atenției radiodifuzorilor care oferă o acoperire liberă pe întregul continent”.

GIMNASTICA ÎȘI CONTINUĂ ISTORIA. Pentru gimnastele și gimnaștii Europei, întrecerile programate la Glasgow reprezintă scrierea unei noi file în istoria acestei competiții, care a ajuns la cea de a 32-a ediție a fetelor (a debutat în 1957 la București) și a 33-a la masculin (1955, Frankfurt), dar și una importantă, de prefigurare mai clară a noii generații care vizează Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, ciclu început incă de anul trecut, odată cu CE de la Cluj-Napoca. Numai că, în acest an, la Doha, în octombrie / noiembrie vor avea loc și primele calificări olimpice (medaliatele pe echipe + 4 sportivi din aceste formatii), conform noului sistem. Dacă „europeanul” clujean a fost unul individual, de această dată, la seniori, intră în competiție și echipele (fără individual compus), un motiv în plus de a privi spre ”mondialul” din Qatar, din toamnă. În plus, fiind și o ediție a tinerei generații se poate vedea, cât de cât, și cam ce mai poate urca în anii de până la JO.
Având în vedere acest nou multi Campionat European, consemnăm și faptul că este pentru prima oară în istora CE că întrecerile au loc în august, perioada obișnuită fiind sfârșit de aprilie, început de mai, ceea ce lăsa și un timp ceva mai lung de pregătire pentru ”mondiale”.

600 DE GIMNAȘTI, PREZENȚI LA GLASGOW. Actuala ediție, spre deosebire de cea clujeană, așa cum am mai menționat, are în program întrecerile juniorilor (echipe, individual compus – întrecerile din calificări sunt cele care dau configurația clasamentului final -și aparate,cu finale de 8) și seniorilor (echipe, aparate).
În competiția feminină, care va avea loc între 2 și 5 august, vor fi prezente 35 de federații, iar în cea masculină (9 – 12 august) s-au înscris 37, numărul total de țări participante fiind de 39

NUME IMPORTANTE LA START. Conform listelor de inscriere, 139 de gimnaste din 35 de țări vor intra în competiția senioarelor. După un an de absență, Giulia Steingruber, campioana 2015 la individual compus și 2016 la sărituri și sol, se reîntoarce vizând, din nou, gloria. Ea le va întâlni pe campioanele Coline Devillard (sărituri), Nina Derwael (paralele) și Angelina Melnikova (sol), plus aurul olimpic 2016 la bârnă, Sanne Wevers , dar și pe campioana mondială a aparatului. Pauline Schaefer. Gazdele aliniază și ele o formație redutabilă (Becky Downie, Alice Kinsella, Georgia-Mae Fenton, Lucy Stanhope și Kelly Simm), în timp ce campioana europeană Ellie Downie este refăcută după accident. Pe lista inscrierilor se află, de asemenea, după o lungă absență, și argintul olimpic 2012, Viktoria Komova (RUS). Și, desigur, nu sunt excluse surprizele, mai toate nou venitele în grupa mare aspirând deja la performanțe de… aur.
In ceea ce le privește pe junioare, la start se vor afla 136 de tinere aspirante la marea performanță, conform specialiștilor, Ksenia Klimenko, Asia și Alice D’Amato, Giorgia Villa și Elisa Iorio, Anastasia Bachynska și Amelie Morgan, în special, fiind în prim-plan.
Desigur, nume mari și în competiția masculină a seniorilor (151 din 37), cu Eleftherios Petrounias, care aspiră în a-l egala pe Yuri Chechi cu 4 titluri la rând la inele, Max Whitlock, Igor Radivilov, Saso Bertoncelj, Artur Dalaloyan, David Belyavskiy, Epke Zonderland, Bart Deurloo, Alexander Shatilov, Artyom Dolgopyat și încă mulți alții.
În disputa juniorilor (157 din 38 federații), atenția se îndreaptă spre Iurii Busse și Sergey Naidin, Krisztian Balasz, Jamie Lewis sau Jake Jarman.

Pentru alte amănunte: Inscrieri – feminin junioare, Inscrieri – feminin senioareInscrieri – masculin junioriInscrieri – masculin seniori

DAR NOI? Senioarele și junioarele noastre se prezintă, se poate spune, cu echipe de debutante, pe ambele paliere. In general, senioarele de azi sunt junioarele de ieri, Denisa Golgotă, Anamaria Ocolișan (singura supraviețuitoare a echipei din 2016, de la Berna, locul 4), Carmen Ghiciuc, Laura Iacob, Nica Ivănuș, respectiv Silviana Sfiringu, Ana-Maria Puiu, Antonia Duță, Ioana Stănciulescu, Daniela Trică, însoțite de antrenorii Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Adela Popa, Florin Cotuțiu, Marius Vintilă și paramedicii Florin Aștefanei, Ciprian Resiga (atenție fară medic!!). (Din delegație mai fac parte arbitrele Angela Cacoveanu și Raluca Bugner, precum Andreea Răducan – președinte FRG, Virginia Oprișan – secretar general FRG, comunicatori). Anca Grigoraș, Președinte Comitet Tehnic UEG, va fi Președinte al Juriului Superior.
Va fi greu foarte greu, actualele senioare fiind în situația extrem de dificilă de a demonstra că pot fi urmașele Cătălinei Ponor, Larisei Iordache, Sandrei Izbașa, Dianei Bulimar ș.a, ca să ne referim la câteva dintre reprezentantele generației care a părăsit scena în ultimii ani. Antrenorul Nicolae Forminte este optimist, ceilalți sunt optimiști. Să fim și noi, desi…, iar așteptările sunt foarte mari. Oricum, scuza că noi ne gândim la 2024, așa cum a început să se audă, ar trebui să iasă dintr-o eventuală motivație.
Vor pleca spre Glasgow seniorii Andrei Muntean, Vlad Cotuna (din echipa de la Berna), Adelin Kotrong, Ovidiu Prichindel, Robert Ghiuzan și juniorii Răzvan Marc, Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Rafael Szabo, Eduard Gavrilă, însoțiți de antrenorii Marius Urzică, Adrian Ianculescu, Marius Berbecar, Augustin Pop, Cornel Burduhosu, de paramedicii Răzvan Spirescu, Ștefan Varvari (din nou fără medic!!). (Din delegație mai fac parte arbitrii Sebastian Bratan, Eugen Cățean, precum și Maria Fumea – vicepreședinte al FRG). De asemenea, Mircea Apolzan, membru al Comitetului Executiv al UEG, va fi membru al Juriului de Apel.
Statistica istorică nu este de parte băieților noștri, cu puține excepții, în ultimii ani, podiumul fiind un vis cam îndepărtat. Gimnastica masculină la nivelul seniorilor a trăit prin câteva reușite sporadice (echipe 2016 sau aparate, prin Marian Dragulescu și Marius Berbecar, la majotitatea trecând peste un deceniu de la ultima urcare pe podium), la cel al juniorilor nedepășind ”genunchiul broaștei”.
Oricum, se pare, toată lumea este optimistă, zâmbitoare în fotografii, ceea ce este cât se poate de bine…

TRAGEREA LA SORȚI. Echipele feminine – senioare și junioare – au fost trase la sorți în 4 Subdiviziuni, în timp ce la masculin sunt 3 Subdiviziuni, echipele de top de la precedenta ediție avand locul garantat în ultima Subdiviziune, cu precizare ca această regulă se aplică doar la seniori, la ”categoria mica” tragerea fiind… liberă!
Drept urmare, senioarele și seniorii se afla în Subdiviziunea 4, în timp ce junioarele concurează în Subdiviziunea 3 iar juniorii în 2.

Senioarele (în urmă cu doi ani pe locul 4) se vor afla alături de Germania (în aceiași grupă), Ungaria, Franța, Italia, Rusia, Elveția și Marea Britanie, urmând a-și începe evoluțiile la sărituri, unul dintre aparatele cu potential pentru reprezentantele noastre.

Cele ”mici”, care, la Berna 2016, cu altă formație, au terminat pe locul 3, se vor afla în Subdiviziunea 3, împreună cu împreună cu Belarus, Ungaria, Danemarca, Spania, Elveția, Olanda și Gr. Mixtă 2 (in grupă), cu intrare la sol, ca prim aparat.

De partea cealaltă, seniorii (locul 10 la Berna) vor debuta pe aparatul care le place… cel mai puțin, calul, împreună cu ei mai fiind Marea Britanie, Italia, Elveția (în grupă), Spania, Germania, Armenia, Belgia, Ucraina, Franța, Turcia, Rusia.

Juniorii (locul 16 la Berna) vor evolua în Subdiviziunea 2, alături de Marea Britanie, Bulgaria, Suedia (în grupă), Letonia, Portugalia, Gr. Mixta 2, Rusia, Israel, Ungaria, Olanda și Ucraina, asemenea seniorilor și ei debutând la cal.

Pentru alte amănunte: Ordine de start – calificari junioare si senioare, Ordine de start – calificari juniori, Ordine de start – calificari seniori

PROGRAM (ora locală)
Joi, 2 August
10.00 – 21.00: Calificari – Senioare
Vineri, 3 August
10.00 – 20.45: Calificari – Junioare
Sambătă, 4 August
13.00 – 14.50: Finala Echipe – Senioare
Duminică, 5 August
10.00 – 12.55: Finale Aparate – Junioare
14.30 – 17.20: Finale Aparate Senioare
Joi, 9 August
10.00 – 20.45: Calificari – Seniori
Vineri, 10 August
10.00 – 21.30: Calificari – Juniori
Sâmbătă, 11 August
13.00 – 15.25: Finala Echipe – Seniori
Duminică, 12 August
10.00 – 12.55: Finale Aparate – Juniori
14.30 – 18.00: Finale Aparate – Seniori

Pentru alte amănunte: Program complet – feminin,  Program complet – masculin

ELEMENTUL PRINCIPAL de promovare este televiziunea, iar European Broadcasting Union este elementul cheie, care va oferi aproape 2700 de ore, fără plată, transmisia concursurilor în toată Europa, estimându-se la o audiență de 1.03 miliarde de telespectatori. Cum nu este de omis nici faptul că vor fi tramsisiile radio și pe alte platforme digitale. De altfel, majorutatea televiziunilor europene au și confirmat interesul de a fi prezente: BBC, ARD/ZDF, France Televisions, RAI, TVE, dar și ale member EBU din Belgia, Croația, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Elveția, Suedia și Eurosport. Acestora li se vor adauga și unele de pe alte continente.
În România, transmisiunea TV în direct a competiției va fi asigurată de TVR1 (commentator Alina Alexoi),
Sâmbătă, 4 august – finala echipe senioare
Duminică, 5 august – finale aparate senioare
Sâmbătă, 11 august – finala echipe seniori
Duminică, 12 august – finale aparate seniori

CAMPIONII EN-TITRE. După cum se știe, din 2006, edițiile alternează, în anii cu soț se dispută concursul pe echipe și aparate, iar în anii fără soț, programul cuprinde individualul compus și aparatele la seniori, precum și concursul juniorilor. Iată și tabloul campionilor en-titre pentru întrecerile de la Glasgow, o mare parte dintre aceștia urmând să se afle și la Hidro Arena.
Feminin
Echipe
2016 Berna: 1. Rusia (Ksenia Afanaseva, Angelina Melnikova, Aliya Mustafina, Seda Tutkhalian, Daria Spiridonova), 2. Marea Britanie (Rebecca Downie, Elissa Downie, Claudia Fragapane, Ruby Harrold, Gabrielle Jupp), 3. Franța (Marine Boyer, Marine Brevet, Loan His, Oreane Lechenault, Alison Lepin)… 6. România (Anda Butuc, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Silvia Zarzu).
Ultima medalie pentru România: aur 2014 (Diana Bulimar, Raluca Haidu, Larisa Iordache, Andreea Munteanu, Alina Stănilă).
Sărituri
2017, Cluj-Napoca: 1. Devillard Coline, 2. Downie Elissa, 3. Devai Boglarka
Ultima medalie pentru România: 2014 – Larisa Iordache (Bronz).
Paralele
2017, Cluj-Napoca: 1. Derwael Nina, 2. Eremina Elena, 3. Seitz Elisabeth, Downie Elissa
Ultima medalie pentru România: 2008 – Steliana Nistor (Argint).În palmares:
Bârnă
2017, Cluj-Napoca: 1. Ponor Catalina, 2. Thorsdottir Eythora, 3. Iordache Larisa
Sol
2017, Cluj-Napoca: 1. Melnikova Angelina, 2. Downie Elissa, 3. Thorsdottir Eythora
Ultima medalie pentru România: 2016 – Cătălina Ponor (Bronz)

Masculin
Echipe
2016,Berna: 1. Rusia (Denis Abliazin, David Belyavskiy, Nikita Ignatiev, Nikolai Kusenkov, Nikita Nagornîy), 2.  M. Britanie (Daniel Purvis, Louis Smith, Kristian Thomas, Courtney Tulloch, Nile Wilson), 3. Elveția (Christian Baumann, Pablo Braegger, Benjamin Gischard, Oliver Hegi, Eddy Yusof)… 10. România (Cristian Bățagă, Marius Berbecar, Vlad Cotuna, Marian Drăgulescu, Andrei Muntean).
Ultima medalie pentru România: 2011 – bronz (Flavius Koczi, Marius Berbecar, Ovidiu Buidoso, Vlad Cotuna, Cristian Bățagă)
Sol
2017, Cluj-Napoca: 1. Dragulescu Marian, 2. Lankin Dmitrii, 3. Shatilov Alexander
Cal
2017, Cluj-Napoca: 1. Belyavskiy David, 2. Berki Krisztian, 3. Merdinyan Harutyun
Ultima medalie pentru România: 2007 – Flavius Koczi (Bronz)
Inele
2017, Cluj-Napoca: 1. Petrounias Eleftherios, 2. Tulloch Courtney, Radivilov Igor
Ultima medalie pentru România: 1985 – Valentin Pîntea (Bronz)
Sărituri
2017, Cluj-Napoca: 1. Dalaloyan Artur, 2. Dragulescu Marian, 3. Verniaiev Oleg
Paralele
2017, Cluj-Napoca: 1. Verniaiev Oleg, Dauser Lukas, Nagornyy Nikita
Ultima medalie pentru România: 2015 – Marius Berbecar (argint)
Bară
2017, Cluj-Napoca: 1. Braegger Pablo, 2. Hegi Oliver, 3. Belyavskiy Davi
Ultima medalie pentru România: 1992 –Nicu Stroia (bronz)</span

Iată și rezultatele înregistrare de junioarele și juniorii noștri la ultima ediție (Berna, 2016)
Junioare
Echipe: 3. România (Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Ioana Crișan, Carmen Ghiciuc, Alisia Butnaru); Individual compus: 8. Carmen Ghiciuc, 9. Ioana Crișan; Sărituri: 2. Denisa Golgotă, 8. Olivia Cîmpian; Bârnă: 8. Ioana Crișan; Sol: 1. Denisa Golgotă
Juniori
Echipe: 16. România (Alexandru Bănicioiu, Cătălin Drunea, Cristian Anghel, Eduard Gavrilă,
Beniamin Cristea); Individual compus: 47. Cătălin Drunea, 51. Beniamin Cristea; Sol: 36. Eduard Gavrilă, 60. Cătălin Drunea, 86. Cristian Anghel; Cal: 36. Beniamin Cristea., 48. Alexandru Bănicioiu, 61. Eduard Gavrilă; Inele: 27. Alexandru Bănicioiu, 58. Cătălin Drunea; Paralele: 26. Cătălin Drunea; Bară: 49. Beniamin Cristea, 53. Alexandru Bănicioiu

Alte informații: Work Plan – feminin, Work Plan – Masculin, Editii Campionate Europene

Lasa un comentariu