A 11-a ediție a Jocurilor Mondiale (7 – 17 iulie, Birmingham, SUA) GIMNASTICA AEROBICĂ ROMÂNEASCĂ ÎN ELITA MONDIALĂ
Doar o zi a mai rămas până la debutul celei de a 11-a ediții a Jocurilor Mondiale, programate a se desfășura în perioada 7 – 17 iulie la Birmingham (SUA), aceasta marcând revenirea în Statele Unite, după ediția inaugurală a Jocurilor Mondiale, la Santa Clara, California, în 1981. Acest eveniment reprezintă, într-un fel, cealaltă fațetă a Jocurilor Olimpice, constituindu-se într-un moment sportiv internațional extraordinar, care se desfășoară la fiecare patru ani, în anul care urmează fiecărei Jocuri Olimpice de vară. Organizate pe parcursul a 11 zile – sub conducerea International World Games Association (IWGA), o organizație non-profit care este compusă din 37 de federații sportive internaționale și recunoscută de CIO -, Jocurile reprezintă apogeul pentru 4000 dintre cei mai buni sportivi ai lumii în 36 de sporturi unice, multidisciplinare, generând o expunere la nivel mondial pentru sporturile din program, precum și o scenă foarte vizibilă pentru sportivi din peste 100 de țări.
Peste 600 de medalii vor fi acordate, inclusiv 200 de aur pentru campioni. Jocurile Mondiale 2022 vor genera, conform organizatorilor, un impact economic estimat la 256 de milioane de dolari. Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a Jocurilor Mondiale, aceasta va fi prima ediție a evenimentului care va fi găzduită în Statele Unite de la inaugurarea Jocurilor Mondiale de la Santa Clara, California, în 1981.
Între cele 36 de sporturi – divizate pe mai multe categorii: artistice, sporturi cu mingea, arte marțiale, de precizie, de forță, în afirmare – gimnastica aerobică ocupă un loc de prim-plan, cu o constant și fructuoasă prezență românească, cele 15 titluri și medalii situându-i pe gimnaștii noștri în grupul de elită, alături de China, Ucraina, Bulgaria, M. Britanie, SUA, Franța, sau Spania, Andreea Bogati, Dacian Barna, Oana Constantin, Anca Surdu, Bianca Becze, Marius Petruse, Mircea Brânzea, Valentin Mavrodineanu, Mircea Zamfir, Izabela Lacatuș, Raluca Babaligea, Mădalina Cioveie, Cristina Nedelcu, Remus Nicolai, Claudiu Moldovan, Remus Nicolai, Claudiu Varlaam, Mihaela Pohoață și nu numai marcând prezența gimnasticii aerobice românești cu medalii de toate culorile la precedentele ediții (1981 Santa Clara, 1985 Londra, 1989 Karlsruhe, 1993 Haga, 1997 Lahti, 2001 Akita, 2005 Duisburg, 2009 Kaohsiung, 2013 Cali, 2017 Wroclaw, 2022 Birmingham).
La ediția 2022, gimnastica aerobică românească se prezintă cu o garnitură complet schimbată comparativ cu 2017 (Wroclaw), încă în formare, dar care speră, după cum ne declarau Maria Fumea, membră a Comitetului Executiv FIG, și Alina Drăgan, președinte a Comitetului Tehnic UEG, să se mențină în elita gimnasticii aerobice mondiale: Sportivi: Gabriel Bocser, Darius Branda, Marian Manta, Alin Popa, Daniel Tavoc, Antonio Surdu, Miruna Iordache Miruna, Daria Mihaiu, Sarmiza Niculescu Sarmiza, Sandra Dincă, Mirela FrincuAntrenor: Mădălina CioveieArbitre: Cristiana Spînu, Alina DrăganAsistent medical: Petra TelemanȘef delegație: Maria Fumea Așadar, de mâine, 10 zile de competiție, 36 de sporturi în program, 4.000 de sportivi, peste 100 de țări prezente la evenimentul, care va sărbători cea de-a 11-a ediție în această vară, este o necesitate! Gimnastica aerobică va avea loc în Legacy Arena, din 12 iulie. Să mai menționăm că România este reprezentată și de gimnastica ritmică.