Gimnastica la FOTE 2022 – Banská Bystrica – FINAL DUBLU AURIT: AMALIA PUFLEA – CEA MAI TITRATĂ GIMNASTĂ A COMPETIȚIEI (3 AUR – 1 ARGINT)
România pe primul loc în clasamentul pe națiuni (feminin)Gimnastele noastre au debutat la cea de a XVI-a ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European cu aur (echipe – Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță, Sabrina Voinea) și argint la individual compus (Amalia Puflea), pentru a încheia, după cinci zile de competiție, tot cu două medalii, de această dată ambele de aur, câștigate de Amalia Puflea (sol și bârnă), astfel că ea a devenit cea mai titrată sportivă a acestei competiții, iar România a ocupat locul 1 în clasamentul feminin pe medalii, totul înscriindu-se ca o premieră pentru gimnastica noastră juvenilă la acest eveniment de rezonanță continentală.În concursul fetelor, ultima zi a întrecerilor, s-au prezentat la start cele 8 finaliste de la sol, respectiv bârnă, cu Amalia Puflea (în ambele) și Sabrina Voinea (sol).
A 7-a pe lista de start la bîrnă, având în față rezultatele celorlalte, Amalia Puflea a intrat decisă, știind ce și cum trebuie să facă. Cu o reală stăpânire exterioară a emoțiilor a făcut o frumoasă demonstrație, smulgând ropote de aplauze. ”Urcare salt înainte, frumos. Flick înainte cu înainte grupat, cu o mică debalansare. Legare săritura Cloche, săritura în sfoară laterală, flick înapoi – legările sunt foarte rapide! Piruetă joasă cu o întoarcere și jumătate și Danilova laterală. Danilova înainte, cu o mică debalansare. Danilova înainte legată cu săritura în sfoara în plan sagital legat cu flick înapoi. Foarte rapide! Coborâre rondă dublu salt înapoi grupat”… direct pe prima treaptă a podiumului de premiere! 13.366 (5.3 / 8.066) – cea mai mare dificultate -, scor cu care le-a întrecut detașat pe Anna Lashchevska (Ucraina, 13.000 / 5.3 / 7.700), medaliată cu argint, și Arianna Grillo (Italia, 12.900 / 4.8 / 8.100), pe locul 3.
Între oficialii care au înmânat medaliile s-a aflat și Marianna Némethová-Krajčírová, medaliată olimpică și europeană, campioană mondială, participantă la trei ediții ale J.O.
Succesul Amaliei Puflea este cel de al 4-lea al gimnastele noaste în concursul de la bârnă la FOTE, precedentele victorii fiind realizate de Mirela Țugurlan (1995), Amelia Racea (2009) și Larisa Iordache (2011), în palmares mai figurând și 3 medalii de argint și 6 de bronz.
Abia a avut timp să-și regleze respirația, Amalia Puflea și Sabrina Voinea s-au prezentat la startul finalei de la sol, una care se anunța deosebit de echilibrată, ceea ce s-a și întâmplat. Amalia Puflea a intrat prima pe covor. ”Începe cu un dublu întins frumos. Salt 360 cu o mică dezechilibrare. Salt înainte grupat – rondat flic dublu grupat înapoi cu mici pași. Dublu echer cu aterizare puțin joasă si cu 2 pași înapoi”. 13.200 (5.1 / 8.100). Prima în concurs, prima avea să fie și la final, strădaniile campioanei individualului compus, Helen Kevric (Germania), și ale italiencei July Marano, oprindu-se la nivelul de ”argint”, ambele fiind la egalitate perfectă: 13.066 (5.0 / 8.066).
A doua medalie de aur a Amaliei Puflea în finalele pe aparate – medalie înmânată de Mihai Covaliu, campionul olimpic al scrimei 2000 și președintele COSR – , a patra în palmaresul all-time pentru sportivele noastre la acest aparat, după 1995 – Camelia Andronic, 1997 – Maria Olaru și 2011 – Larisa Iordache.
La rândul ei, Sabrina Voinea a avut o prestație apreciată (”Tour jete cu 180, cu un salt. Salt 360, cu un pas înapoi. Salt înainte grupat – rondat flic dublu șurub, frumos executate și aterizare perfectă. Săritura Cloche – saritura Cloche 180. Pirueta 1080, salvează o cădere. Dublu echer cu o aterizare joasă, un pas înainte, dar nimic foarte grav. Dublu grupat înapoi – mult mai bine, cu un pas inapoi…”), dar cu inexactități la execuție, în special. Cu 12.700 (4.9 / 7.800), Sabrina Voinea a ocupat locul 5.
O ediție a FOTE care a prefațat și apropiatele Campionate Europene, examenul münchenez anunțându-se, desigur, mult mai solicitant pe toate planurile.