Gimnastica la FOTE 2022 – Banská Bystrica (finale aparate – sărituri și paralele)
SABRINA VOINEA – locul 4 la sărituri
AMALIA GHIGOARȚĂ – locul 5 la paralele
• Sâmbătă, de la ora 15.00, finale la sol (Amalia Puflea, Sabrina Voinea) și bârnă (Amalia Puflea)Întrecerile gimnasticii la cea de a XVI-a ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE / EYOF). Penultima zi. Primele 5 finale pe aparate: feminin – sărituri, paralele, masculin – sol, cal, inele.În lipsa băieților, spectatori, atenția noastră s-a îndreptat, firesc, spre concursurile fetelor, între cele mai bune 8 finaliste fiind Sabrina Voinea (sărituri) și Amalia Ghigoarță (paralele), emoțiile fiind pe măsură, ca și așteptările, ca urmare a succeselor din prima zi (aur – echipe și argint individual compus / Amalia Puflea). Nu a fost o zi a medaliilor, ci una a speranțelor pentru mai târziu, având în vedere, totuși, întregul context și, mai ales, presiunea resimțită de fete mai mult decât ar fi trebuit, cu repercusiuni asupra evoluțiilor, într-un concurs cu miză. Și o exceletă repetiție înaintea Campionatelor Europene, care mai au 12 zile până la start.
Cea dintâi a intrat în concurs Sabrina Voinea, la sărituri, ea fiind a 5-a pe linia de start. La prima săritură, a încercat să execute un Yurchenko complet, dar nu a reușit să se desprindă prea mult de pe masă, în final fiind o execuție destul de bună, notată cu 12.966. A doua săritură a fost un dublu Yurchenko. A făcut o rotație foarte bună, dar poziția picioarelor în aer a fost defectuoasă, pentru a încheia cu un pas mare înapoi la aterizare. În ansamblu, nu a fost cea mai bună zi a Sabrinei, care a avut penalizări destul de mari la execuție. Cu un total de 13.266, Sabrina Voinea s-a văzut, în cele din urmă, depășită de Helen Kevric (Germania) 13.516, Ruby Evans (M. Britanie) 13.483 și daneza Sara Jacobsen (13.299), care a avut 4 zecimi sub Sabrina la dificultate, dar a compensat cu o execuție foarte bună. Drept urmare, locul 4 pentru Sabrina Voinea, la 0.033 de podium.
Nici Amalia Ghigoarță nu a urcat pe podiumul de la paralele. Ea a executat un ”stând pe mâini frumos, înainte de roata pe tălpi cu întoarcere 360, încă unul bun înainte de “Maloney to Stalder” (cu ceva probleme de formă), apoi Ricna, Pak, van Leeuwen (cu care s-a descurcat bine!), jumătate de Stalder la jumătate de gigantică frontală, și coborare cu dublu echer cu un pas”. Sigur, au existat și imperfecțiuni (”nu a facut Stalderul cu 360 după Tamos, a îndoit coatele la Stalder simplu), dar evoluția ei trebuie privită și din alt un unghi. Conform comentatorilor și specialiștilor de la fața locului (”Foarte frumos, nu pot să cred că România are o regină a paralelelor” – Lauren, Thegymter.net), având în vedere evoluțiile de la echipe și finală, două zile fără ratări, Amalia Ghigoarță pare a fi gimnasta care va putea readuce gimnastica noastră din nou în prim-plan la paralele, aceasta ”pentru că are o linie superbă și o tehnică foarte bună, dar și o necesară creștere a dificultății”.
Firește, sunt doar anticipări pentru viitor, dar pentru a nu se rămâne doar la stadiul de speranțe este nevoie de încă mult și mult efort. Privind spre viitor, nu putem să nu ne amintim, totuși și de gimnastele care și-au înscris numele pe tabloul medaliatelor la cele două aparate: sărituri – aur: Ana Maria Bican (1993), argint: Mirela Țugurlan (1995), Amelia Racea (2009), Larisa Iordache (2011), Denisa Golgotă (2017); bronz: Silviana Sfiringu (2019); paralele – aur: Ana Maria Bican (1993), argint: Mirela Țugurlan (1995), Amelia racea (2009), Larisa Iodache (2011), bronz – Ioana Stănciulescu (2019).Întrecerile gimnasticii la actuala ediție a FOTE se încheie sâmbătă, când au loc ultimele finale pe aparate, începând de la ora 15.00 (ora României): sol feminin (cu Amalia Puflea și Sabrina Voinea, număr de start 1, respectiv 5), paralele masculin, bară, bârnă (cu Amalia Puflea – 7), sărituri masculin.