Roma 2022. Al 84-lea Congres al Asociației Internaționale a Presei Sportive. Emanuel Fântâneanu, ales pentru a 5-a oară consecutiv în Comitetul Executiv

Publicat pe 11 octombrie, 2022

Magda Petrescu
Redactor Șef „I love Romanian Gymnastics”

Eveniment deosebit de important pentru presa sportivă internațională: cel de al 84-lea Congres al Asociației Internaționale a Presei Sportive, organizație mondială care se află în preajma aniversării unui secol de la înființare (Paris, 1924), la care au luat parte reprezentanți a 103 Asociații Naționale de pe toate continentele.
După 71 de ani (1951 – Congresul cu nr. 16), Roma a fost din nou gazda unei asemenea manifestări (în Italia au mai avut loc încă 5 Congrese – 1956, 1960, 1972, 1977, 2009), de această dată reuniunea din Cetatea Eternă având o însemnătate deosebită: alegerea noului Comitet Executiv. Programul, desigur, nu s-a limitat doar la alegerea conducerii AIPS, cei peste 250 de participanți punând în discuție și o serie de teme de actualitate ale ceea ce putem spune că se cheamă astăzi „industria presei”.
Congresul de la Roma a avut ca punct de maxim interes alegerile pentru noul Comitet Executiv (2022 – 2026), moment care s-a încheiat cu o premieră pentru presa sportivă din România. După 2005 (Marrakesh), 2009 (Milano), 2013 (Sochi), 2017 (Seul), la Roma 2022, ziaristul sportiv Emanuel Fântâneanu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației Presei Sportive (APSR) , a fost reales membru al Comitetului Executiv al Asociației Internaționale a Presei Sportive, obținând cel de al 5-lea mandat consecutiv, o „performanță”, pentru a ne păstra în domeniu, unică pentru istoria jurnalismului sportiv românesc și nu numai. Fost președinte, timp de 12 ani, al APS, membru al Comitetului Executiv al Uniunii Europene a Presei Sportive (1997-2006), președinte al Uniunii Balcanice a Presei Sportive, președinte al Comisiei Sport din cadrul AIPS, realegerea în conducerea celei mai mari și influente organizații mondiale a presei sportive – în 2024, la Paris, se vor celebra 100 de ani de la înființare – este o dovadă și a aprecierii întregului jurnalism sportiv românesc. Vom mai adăuga că Emanuel Fântâneanu este și autor al unor lucrări enciclopedice, ultima fiind volumul de 3.000 pagini dedicat gimnasticii românești și internaționale. De notat, de asemenea, că pe parcursul celor 98 de ani ai AIPS, încă trei ziariști din România s-au mai aflat în această importantă poziție: A. Keppich (1924-1928), N. Papagheorghe (1936-1939) și Aurel Neagu (1989-1995).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este congres-2-300x153.jpg

Președinte al AIPS a fost reales italianul Gianni Merlo, pe celelalte poziții aflându-se Esat Yilmaer (Turcia) – prim vicepreședinte, Evelyn Watta (Kenya), Zsuzsa Csisztu (Ungaria), Ioannis Daras (Grecia), Mohammed Hiji (Qatar) – vicepreședinți, Jura Ozmec (Croația) – secretar general, Emanuel Fântâneanu (România), Malik Amjad Aziz (Pakistan), Adel Al Zahrani (Arabia Saudită), Gao Chao (China), Vicente Dattoli (Brazilia), Josef Langer (Austria), Morad Moutaouakkil (Moroc), Ernesto Ortiz (Uruguay), Juan Antonio Prieto (Spain), Ahmadi Seyed Abdolhamid (Iran), Hiroshi Takeuchi (Japonia), Marc Ventolluiac (Franța), Jose Zidar (Slovenia) – Comitet Executiv.
De asemenea, au fost alese și noile conduceri ale Uniunilor Continentale, președinți fiind Charles Camenzuli (Malta, AIPS Europe), Carlos Julio Castellanos (Columbia, AIPS America), Hee Don Jung (Coreea de Sud, AIPS Asia), AIPS Africa urmând să-și desfășoare Congresul în 2023.
Totodată a fost reconfirmat ca Delegat Oficial al AIPS pentru gimnastică, în cadrul Comisiei Sport a AIPS (președinte Emanuel Fântâneanu) și colegul Nicolae Gavrea.
Dincolo de momentul alegerilor – evident, cu o încărcătură emoțională deosebită și o competitivitate extrem de strânsă (pentru Comitetul Executiv au fost 24 de candidaturi!) – pe agenda discuțiilor din cadrul Congresului s-au aflat și alte puncte de interes.
În prim-plan s-a situat întâlnirea cu un invitat special, Aleksander Ceferin – președintele UEFA. „Fotbalul european este mai puternic, mai unit ca niciodată și este în frunte cu noua sa versiune a fair-play-ului financiar… Principala problemă a lumii noastre este globalizarea… Noile noastre reguli de fairplay financiar încearcă să reducă decalajul. Cluburile noului plan pot cheltui până la 70% din veniturile lor pentru salarii, ceea ce le va face durabile, deoarece acum există cluburi care cheltuiesc 100% pe salarii, ceea ce înseamnă că nu sunt sustenabile… Un factor care contribuie la construirea unei noi lumi curajoase a UEFA este extinderea Ligii Campionilor din 2024. În noul sistem, toată lumea poate juca cu toată lumea… Relațiile dintre UEFA și FIFA sunt mai bune acum decât înainte… În ceea ce privește alegerile de anul viitor, nu mă aștept ca vreun candidat european să se prezinte împotriva supremului FIFA Gianni Infantino, iar în ceea ce mă privește dețin deja 55 de scrisori de susținere pentru menținerea la conducerea UEFA, adică totalul membrilor UEFA…”. Pentru a rămâne în domeniul fotbalului, două alte expuneri au atras atenția, ele aparținînd managerului senior de dezvoltare a fotbalului feminin al UEFA, Emma Sykes și lui Hans Hultman, FIFA Head of Media, care a prezentat modul de acreditare, organizare și funcționare a Centrului de Presă al Campionatul Mondial din Qatar, fiind de remarcat numeroase inovații tehnice pentru facilitarea activității presei.
O emoție puternică a caracterizat întâlnirea cu ucraineanul Vladyslav Dunaienko, afirmat în cadrul Programului AIPS „Tineri Reporteri”, care s-a prezentat în fața celor aproape 250 de jurnaliști din întreaga lume în uniforma sa militară venind de pe front. „Situația din Ucraina nu este un film, este viața noastră. Acum câteva zile am fost în prima linie. Mă voi întoarece pe front, imediat ce voi ajunge acasă”. El și-a însoțit cuvintele cu o prezentare de nouă pagini, „Sport și război”, pe care a pregătit-o într-un tren în drum spre Roma, care a inclus și o listă a sportivilor și jurnaliștilor care care se află în război, precum și a unora care și-au pierdut viața în luptele din Ucraina.
Au fost abordate, de asemenea, importante teme de actualitate: „Inegalitatea de gen în presa sportivă”, dar și în sport („Există doar o femeie jurnalistă sportivă din zece ziariști sportivi la nivel mondial, iar 95% dintre lideri sunt bărbați” – Zsuzsa Csisztu – vicepreședinte AIPS), prezentarea Jocurilor Mondiale Special Olympics de la Berlin 2023, candidatura orașului Chungcheong pentru Universiada 2027; realizarea în comun de către CIO și AIPS a unui program istoric pentru tineri reporteri în Africa în 2023. Nu în ultimul rând, a avut loc o dezbatere foarte necesară, care are loc, de altfel, în fiecare redacție și instituție media din întreaga lume: „Viitorul jurnalismului sportiv în epoca roboților”, participanții, reprezentând ziare, agenții de presă și agenții foto, transmițând un mesaj de oportunitate, mai degrabă decât unul de risc, concluzionând că, în presă, inteligența artificială poate aduce un plus tehnic, dar nu poate înlocui inteligența umană…
Aflați la Roma, pentru a participa la lucrările Congresului, Dumitru Graur, președintele APS, și Nicolae Gavrea – Delegat Oficial al AIPS pentru gimnastică în cadrul Comisiei Sport a AIPS, au fost, ca întotdeauna, o prezență activă, onorând valoarea jurnaliștilor sportivi români, atât în dezbaterile din plenul Congresului sau ale Comisiei Sport, argumentând și consolidând poziția Asociației Presei Sportive din România, care, la 3 decembrie 2022, va aniversa 95 de ani de existență, APSR fiind unul dintre pilonii presei românești, ai AIPS și AIPS Europe, indiferent de vremi și vremuri.
În memoria jurnaliștilor sportivi recent plecați dintre noi a fost păstrat un minut de reculegere. Numele a șapte jurnaliști români au apărut pe lista celor comemorați la Congresul AIPS: Doru Dinu Glăvan (fost președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Ion Ghițulescu, Mihai Dolinschi, Horia Alexandrescu, Ioan Stan, Dumitru Stănculescu și Nicușor Stan.
Viitorul Congres avea loc la Seul, în mai 2023.

Lasa un comentariu