Ziua ziaristului roman: ”Diploma de Excelență”a UZPR pentru ”Inscripții pe columna gimnasticii românești”

Publicat pe 30 iunie, 2018

Sala Brâncuşi, de la Parlamentul României, s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să asiste la două evenimente de excepție – “Ziua Ziaristului Român” și ”Premiile Eminescu, ziaristul” – organizate de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, evenimente devenite tradiţionale pentru această dată:  28 iunie. Ziua când, în 1883, ziaristului Mihai Eminescu i-a fost răpită libertatea, fiind pus în cămaşa de forţă şi declarat nebun. Tocmai în dimineaţa zilei în care publica în ziarul „Timpul”un articol despre libertatea presei.

Celebrarea ”Zilei Ziaristului Român” a oferit și un prilej deosebit, posibilitatea de a aprecia și rezultatele unor jurnalişti, în perioada recentă, de a onora activitatea asiduă, consecventă şi îndelungată, dar şi pentru a da un imbold mai tinerilor jurnalişti, pentru un angajament solidar în meseria aleasă.

A fost, un moment important și pentru ”jurnalistica sportivă”, care s-a aflat în premieră pe ”podiumul” laureaților UZPR, volumul enciclopedic ”Inscripții pe columna gimnasticii românești” – ultimul dintr-o mai lungă serie de cărți și contribuții editoriale -, dar și o carieră jurnalistică de 50 de ani pusă în slujba ”respectului față de sportul românesc, promovarea acestuia în lume și calitatea jurnalistică a demersurilor publicistice” fiind onorate cu ”Diploma de Excelență” a UZPR.

Un ”Trofeu” mai mult decât onorant și cu o semnificație aparte, dacă avem în vedere că asemenea recunoașteri ale valorii au mai fost acordate și jurnaliștilor Ion Andreiţă (pentru recenta carte „Amprenta unui gând”, apărută sub egida Editurii UZP), Dan Constantin (pentru 50 de ani de jurnalism), Mihai Stan (Târgovişte – pentru publicaţiile promovate), Nicolae Rotaru (pentru prolificitate şi înalt standard scriitoricesc), Ioan C. Popa (pentru subtilitatea analizei), Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia / Caraş-Severin – pentru „Medalioanele Unirii, Jubileul 1918-2018”), academician Gheorghe Păun (Curtea de Argeş – pentru rezistenţă jurnalistică prin cultură), Claudia Partole (Chişinău – pentru devotamentul profesional şi susţinerea limbii române), Ana Maria Păunescu (pentru vocaţia de continuator a unei reviste de mare prestigiu), Andrei Păunescu (pentru consecvenţă şi rezistenţă prin muzică şi jurnalism, la invazia nonvalorii şi nonculturii).

Despre toţi aceştia au vorbit personalităţi ale publicisticii româneşti – Nicolae Dan Fruntelată, Neagu Udroiu, Adrian Vasilescu, Valentin Uban, Firiţă Carp, Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, dar şi doamna ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Iulia Gorea-Costin șa. – care au dat importanţa şi onoarea cuvenită unui asemenea moment.

Emoţionante au fost evocările ”In Memoriam” a doi foşti jurnalişti de referinţă în spaţiul publicistic românesc, şi nu numai – Sebastian Sârcă şi Ion Stănică, susţinute de Geo Vasile şi Sorin Stanciu.

De o deosebită atenție s-a bucurat, în caedrul aceleiași Gale, și cea de a 5-a ediție a ”Premiilor Eminescu, ziaristul”, care s-au îndreptat, ca și în anii precedenți, către personalităţi importante care şi-au dedicat mare parte din activitatea lor (sau exclusiv) studierii operei şi activităţii lui Mihai Eminescu. În acest an au fost premiaţi, pentru strădania şi contribuţia lor la promovarea creaţiei eminesciene, Ion C. Rogojan, profesorii universitari dr. Florin Cristian Gheorghe şi dr. Tiberiu Stircu (Bucureşti), precum şi academicianul Nicolae Dabija (Chişinău). Au susţinut ”Laudatio” jurnaliştii Marian Nencescu, Miron Manega şi prof. univ. dr.Nicolae Georgescu, în timp ce laureații, în cuvântul lor, au argumentat necesitatea continuării studierii şi, mai ales, promovării marelui spirit eminescian, de care ”avem nevoie pentru totdeauna”, cu îndemnul pentru generaţiile actuale de jurnaliști și nu numai să înţeleagă tot mai mult forţa transmisă de ziaristul, filosoful, sociologul, poetul şi politologul Mihai Eminescu.

Un cuvânt despre ”Trofeele” – devenite şi ele tradiţionale – acordate și realizate de sculptorul Doru Vasiuţi, inspirate de poezia marelui poet Mihai Eminescu și simbolizând „Izvorul traversând pădurea” –    o ”temă” care apare obsesiv purtând nostalgia anilor copilăriei fericite petrecute la ţară în preajma codrului –  sugerând curgerea apei izvorului şi introducând, totodată, ideea de ”sursă, obârşie, punct de plecare, naştere, început de drum”.

Evenimentul din Sala Brâncuşi a adus în faţa publicului un curent modern al artei abstracte, în prezentarea artistului Elian Băcilă. Au fost recitate versuri eminesciene de către poeta Maria Evelyne Croitoru, iar Andrei Păunescu a însufleţit asistenţa printr-un microrecital muzical de simţire românească. Un moment special a fost şi prezentarea unui dar către UZPR, primit de la  Vişeul de Sus, de la jurnalistul Mircea Şerban: un tablou, realizat în 1977, reprezentându-l pe Mihai Eminescu, cu crucea în spate.

Evenimentul realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști a avut un final de… gală, prin prezența și recitalul oferit de renumitul compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, un nume de referință în domeniul componisticii, cu o operă vastă cuprinzând lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste de 200 de filme, celebrul vals din filmul “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX, recunoscut, în conformitate cu o decizie specială a UNESCO, ca fiind unul dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Lasa un comentariu