Si, totusi, rugby in 7 si golf pentru 2016…

Publicat pe 20 august, 2009

Prin urmare, sondajul efectuat de catre Asociatia Internationala a Presei Sportive, referitor la cele doua noi sporturi din programnul olimpic, incepand cu 2016, a fost doar pe jumatate exact, preferintele Comitetului Executiv al CIO, pe baza rapoartelor intocmite de Comisia de Programe, indreptandu-se spre rugby in 7 si golf, jurnalistii optand pentru karate in defavoarea lui… Tiger Woods! Dar, n-a fost sa fie chiar pana la capat…
Totodata, au fost aprobate si o serie de schimbari in programul pentru Londra 2012, schimbari solicitate de catre Federatiile Internationale si care se inscriu in cadrul revizuirii sistematice a programului, cu scopul de a dinamiza in permanenta miscarea olimpica.
Ne vom referi la aceste ultime schimbari, deoarece Jocurile de la Londra ne sunt mai aproape ca timp de desfasurare, desi, prin modul cum se deruleaza activitatea in sportul romanesc nu prea avem de ce sa ne bucuram in perspectiva lui 2012.
Boxul feminin va veni cu trei categorii, programul “nobilei arte” urmand sa fie compus de 10 categorii masculine si 3 feminine, numarul total al sportivilor ramanand neschimbat. Prin aceasta decizie, CIO recunoaste ca boxul feminin a inregistrat un progres notabil in domeniul universalitatii si calitatii tehnice a sportivelor dupa ultimul examen la care a fost supus in 2005.
Kaiacul-canoe renunta si el la canoea de 2 500 m in favoarea fetelor de la kaiac simplu 200m, de asemenea trei robe masculine de 500 m urmand a fi inloculite de curse pe 200 m, ceea ve inseamna ca si flotila lui Ivan Patzaichin va trebui sa se reprofileze foarte repede.
Si luptele, natatia si ciclismul, prin intermediul federatiilor internationale au solicitat noi probe in program, acest lucru fiindu-le aprobat, cu conditia inlocuirii unor deja existente, in conditiile in care numarul sportivilor va ramane neschimbat, in schimb membrii Comitetului Executiv au acceptat in principiu dublul mixt la tenis, daca va fi format din jucatorii prezenti pe tabloul de simplu, decizie care va fi luata la reuniune din decembrie de la Lausanne, precum si un nou format (alergare si tir) pentru pentatlonul modern, care nu prea mai seamana a ceea ce a dorit candva Pierre de Coubertin, initiatorul acestei discipline.
In ceea ce priveste handbalul, s-a renuntat la meciurile de clasament

Prin urmare, am ajuns si in… 2016, atunci cand celor 26 de sporturi, sa le zicem clasice in programul olimpic, li se vor adauga noi venitele rugby in 7 si golf, pentru ca aprobarea Comitetului Executiv nu credem ca va fi infirmata de catre Adunarea Generala, din octombrie, de la Copenhaga. “Admiterea golfului si a rugbyului reprezinta un mare plus pentru Jocuri” a de clarat Jacques Rogge, presedintele CIO, cel care in tinerete a practicat sportul cu mingea ovala. Absent de mai mult de un secol de pe scena olimpica – sa ne reamintim de editiile din 1900, 1908, 1920 si 1924 -, rugbyul revine in varianta sa redusa, in “7”, cu trimitere si spre potentialul “stejarilor”, care are putea sa se afle printre olimpionici, fie si cu gandul prea indepartat ca rugbyului ii revine cinstea de a fi adus sportului romanesc cea dintai medalie din bogata sa istorie, acel bronz urmand a fi convertit la cotele actuale de noile generatii. Formula propusa de IRB: doua sau patru zile de competitivi, cu echipe in doua grupe de 6 masculine si tot atatea feminine , ceea ce inseamna un total de 288 sportivi. Cele mai bune doua din fiecare frupa se califica in semifinale, jucandu/se mai apoi locurile 1-2 si 3-4
Cu siguranta, cea de a doua alegere a fost mai mult decat surprinzatoare, care, cu al sau aspect mult prea profesional pentru Jocurile Olimpice, chiar daca Jacques Rogge a precizat ca alegerea s/a bazat pe 33 de criterii bine definite. Formula propusa: 8 zile de competitive (4 pentru baieti si 4 pentru fete), cu o cota totala de 120 de sportivi, urmand a se juca pe un parcarsi cu 18 cupe pe zi in «stroke play»,, medaliile revenind sportivilor cu scorul cel mai mic.

Asa dar, alese dintre sapte candidate, golful si rugbyul in 7 vor mai trebui sa astepte, totusi, si decizia Sesiunii CIO, care, in acest caz, poate sa nu fie asemenea celei a Comitetului Executiv, putand fi acceptate ambele, unul dintre cele doua sau niciunul, desi nu cunosc ca vreo hotarare a “Executivului” olimpic sa fi fost modificata de restul membrilor. Dar, pastrand un dram de precautie, sa nu zicem hop pana nu va exista si votul de la 9 octombrie, din Capitala Danemarcei. Acolo cele doua sporturi vor afla raspunsul definitiv la intrebarea hamletiana: a fi sau a nu fi in programul olimpic 2016?! Si, foarte important, tot atunci va fi decisa si gazda Jocuriler din 2016, candidate fiind Madrid, Tokio, Rio de Janeiro şi Chicago,

Lasa un comentariu