Sportul, poluat politic

Publicat pe 15 septembrie, 2009

ce-legi-si-decrete-s-au-publicat-azi-in-monitorul-oficial

Directorii de scoli care sunt membri ai unui partid trebuie sa opteze, in termen de 45 zile, intre functia politica si postul din sistemul de invatamânt, principiu care va fi aplicat si la nivelul universitatilor, a decis Guvernul in sedinta de luni seara, scrie Mediafax. Regula a fost decisa prin introducerea unui amendament in acest sens in Proiectul de Lege al educatiei nationale, transmis Parlamentului de Guvern pentru angajarea raspunderii, amendament care prevede ca directorii de scoli si directorii adjuncti nu pot fi membri ai unui partid politic in perioada mandatului.

La randul ei, Ioana Muntean, purtatorul de cuvânt al Guvernului, afirma ca: „Directorul scolii nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic pe durata mandatului. Actualii directori care sunt membri de partid au termen 45 de zile pentru a opta intre functia de director si cea de membru de partid. Persoanele care ocupa o functie de demnitate publica nu pot exercita niciuna dintre functiile de conducere din cadrul universitatii si trebuie sa aleaga intre cele doua funti”.

Toate bune si frumoase avand in vedere ca acceptam faptul ca scoala nu trebuie politizata, ca, in fond si la urma urmei, functiile acelea sunt eminamente tehnice si, prin urmare, foarte departate de politica damboviteana.

In primavara, a pornit marele tsunami al schimbarilor si in sport, la nivelul directiilor judetene si al cluburilor, ultimele putand fi asimilate cu functiile indeplinite de scoala, dar in planul performantei sportive, prin inlocuirea tuturor directorilor cu membri credinciosi de partid sau cu oameni de incredere ai diverselor clanuri locale.

Printr-un simulacru de concurs, doar pentru a se putea afirma ca totul s-a realizat conform legii (a fost schimbata si denumirea functiei) si, prin urmare, exista acoperire (nu si morala!), toate posturile directoriale (si de adjuncti) au fost ocupate pe baza de patalama de la partid. Sunt cunoscute cazuri in care dosarul prezentat comisiei de atestare s-a reumat doar la o simpla fituica prin care “domnul/doamna se bucura de sprijinul organizatiei PDL/PSD), concursul devenind o simpla formalitate, chiar daca “adversarul” (daca a esistat, pentru ca s-a venit omul si pomul laudat) era incarcat de strategii si planuri de management ca la carte. Cum sunt cunoscute, drept urmare, si cazurile de numire in post de la stripperi la tot asemenea specialisti ai sportului, consecinta a acestui asa-zis concurs, supravegheat cu mana de fier de fostul ministru al sportului, Monica Iacob Ridzi, soldatul credincios al partidului, si de acolitii sai. E drept, au fost si procese, unele castigate, dar situatia generala nu se schimba cu nimic.

Si sportul a inghitit pe nemestecate galusca fierbinte, desi se tot clameaza pe la organismele internationale – vezi macar reuniunile ministrilor sportului din UE si prevederile Cartii Albe –  independenta si specificitatea sportului, neamestecul politicului in aceasta zona. Dar Uniunea este departe si are grijile ei mult mai mari, decat sa vada ce se intampla pe tarlaua sportiva romanesca.

Drept urmare, daca aduni, se poate constata ca, numai la nivelul conducerii cluburilor sportive, sunt inregimentati peste 40 de membri PDL si peste 20 PSD, sa nu-i uitam si pe cei doi de la UDMR, cum la Complexele Nationale exista in functie 18 de la PDL si doi de la PSD. Fara a mai aduce in discutie si diretiile judetene, vom mai adauga ca sub acest papuc politic se afla si Casele de Cultura ale Studentilor, ceea ce iar ar trebui sa ridice un semn de intrebare. Dar, cui?!

Cifrele de mai sus se pot foarte usor verifica, mai ales ca, in momentul in care soliciti o lista cu adresele directiilor, cluburilor sau complexelor ti se furnizeaza o lista in care apartenenta politica se afla la loc de cinste, inainte de a putea afla un amarat numar de telefon!

Partidul e-n toate. Iar raul, cel putin la nivelul sportului a fost facut, uneori chiar cu ajutorul oamenilor din sport, care, din diferite motive, au intrat in acest joc.

Daca spusele purtatorului de cuvant al Guvernului sunt adevarate, daca amendamentul in cauza privind conducerile scolilor se va aplica, desi am indoielile mele, atunci el ar trebui sa se extinda si asupra sportului.

Pentru aceasta ar trebui insa adus un amendament la Legea Sportului, o lege deja de mult depasita care produce mai mult efecte negative in momentul de fata, dar acest amendament nu poate fi depus decat de onoratul minister. Dar cum sa o faca acesta, deoarece ar insemna sa dea de pamant cu propria placinta?! Ar trebui, inainte de toate, as nu mai fie eia colo! Ar mai putea sa intervina unii parlamentari, proveniti din lumea sportului sau a gazetariei sportive, dar sunt deja dedulciti, asa ca si ei tot la placinte inainte.

Nu cu mult timp in urma, o mare sportiva ma intreba cu amaraciune: “Nu-i asa ca suntem folositi?…”. Fara comentarii…

Lasa un comentariu