Va fi scos sportul din colaps de catre cei doi „O”?

Publicat pe 1 septembrie, 2009

bellu-morariu

Informatia potrivit careia Octavian Belu, a fost numit director al Academiei Olimpice de Excelenta este, cred, in ultima vreme singura care ar putea sa mai descreteasca fruntile celor implicat in lumea sportului. Ne amintim ce a declarat fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport si, apoi, secretar in noul Minister al Tineretului si Sportulu, atunci cand a demisionat din ultima functie: “Politizarea in MTS s-a facut in exces. Nu am facut niciun compromis nici cand antrenam, nu am vrut sa fac nici acum…Noi avem acest talent, sa credem ca le stim pe toate. Poate de la inceput locul meu nu a fost in administratie. Daca as fi facut un compromis cat de mic ramaneam in antrenorat. Nu am facut nici atunci, nu fac nici acum… Eu nu mai vad nicio perspectiva in aceasta functie de la Minister (n.n. secretar de stat). Sportul romanesc este in colaps!…”.

Si cum sportul coninua sa o ia la vale rau de tot, macinat disfunctionalitati crase si totala nepricepere, tratat fiind cu maxima indiferenta (in ciuda vorbelor frumoase) de tot cea miscat prin fotoliul ministerial in ultimele noua luni, era cazul ca cineva sa puna piciorul in prag pentru a opri coborarea pe tobogan.

Rolul acesta nu putea sa si-l asume decat Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, ramas singura autoritate cu credibilitate si autoritate in a gasi caile cele mai bune pentru a scoate sportul romanesc din colapsul de care vorbea Octavian Bellu. Si aceasta, cu atat mai mult, cu cat primul an din noul ciclu olimpic este pe sfarsite lasand in urma-i un drum mocirlos in loc de o pista pe care sa alerge… Usain Bolt!

Cred ca din aceasta perspectiva trebuie privita numirea lui Octavian Bellu in functia de director al Academiei Olimpice de Excelenta, ceea ce pare sa devina o noua structura a olimpismului romanesc, deoarece in momentul de fata mai exista Academia Olimpica Romana ale carei principale directii de actiune a reprezentat-o pana acum in special promovarea olimpismului si valorificarea mostenirii olimpice romanesti.

Interpretand Comunicatul COSR, intelegem ca Academia Olimpica de Excelenta isi va asuma un rol activ in ceea ce priveste problemele tehnice si de pregatire ale viitoarelor editii ale Jocurilor, de la Londra si mai departe, deoarece, in conexiune directa, se invoca restructurarea Comisiei Tehnice Olimpice, odata cu programul de pregatire pentru 2012 si 2016.

In aceste conditii, in care ministerul se straduieste sa darame ce mai era de daramat, asumare contructiei este extrem de riscanta, mai ales ca timpul preseaza, aceasta reconstructie si repozitionare obligand la mai mult decat elaborarea unui plan, fie el cat de dezvoltat, solicita analiza, actiune, luciditate, stiinta, viziunea perspectivei ancorata in cruda realitate a societatii romanesti a zilelor noastre.

Pentru cei doi Octavian, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Morariu, si noul director al Academiei Olimpice de Excelenta, Bellu, aceasta implicare poate insemna intrarea cu adevarat in istoria sportului si olimpismului romanesc sau, fereasca sfantu’, prabusirea de pe piedestal. Depinde, desigur, numai de ei. Dar, oare, numai de ei?

Intr-o luna ar trebui elaborat Programul, se zice, desi cred ca nu ar trebui sa existe neaparat un timp alocat, pentru ca lucrurile durabile n-au fost facute niciodata pe fuga, pentru Ca, mai apoi, as inceapa suisul pe acel perete al alpinistilor cu corzile intinse la maximum, dar, nu este o noutate, fará a fi implicate cu aceeasi aplecare si federatiile, si cluburile, si cercetarea, si scoala nu exista sansa de a se ajunge in varf. Si ele trebuie privite Ca parteneri interesati si nu doar executanti de clasa a doua.

De la aceasta Academie nu vor iesi… academicieni in sport. Exista deja destui “doctori” cu “cabinetele” (a se citi salile de antrenament) goale de continut. “Noi avem acest talent, sa credem ca le stim pe toate”, spunea Bellu. Tocmai in acest pacata r fi bine sa nu se cada.

Ce va iesi, in schimb? Sa fim optimisti…

O singura vorba: privita intreaga organizare a sportului din aceasta perspectiva, atunci cu adevarat ajungi la inutilitatea existentei m.t.s.

Lasa un comentariu